Tillfällig frigivning av svensk-kurder

De två svenskar av kurdiskt ursprung, som suttit häktade i Diyarbakir i östra Turkiet, är fria sedan några dagar, men bara tillfälligt. De båda männen har anklagats för att bedriva propaganda för terrorstämplade PKK.

Det är nu fem dagar sedan som de två svenskarna med kurdiskt ursprung släpptes ur häktet i Diyarbakir. de säger att de inte blivit utsatta för några direkta övergrepp, men den psykiska pressen har varit stor.

Bakgrunden till häktningen är att de i ett uttalande prptesterat mot den omfattanfde militära förstärkningen i området, en uppladdning som de menade var riktad mot hela det kurdiska folket.

En åklagare i Diyarbakir ansåg att de därmed gjort sig skyldiga till PKK-propaganda, vilket de helt motsätter sig.

Fredlig kamp
De säger sig kämpa för kurdernas rätt, men med fredliga och demokratiska metoder. Därför blev de förvånade över gripandet, säger en av de nu frisläppta.

– Eftersom de vill bli medlemmar i Europa och de har accepterat alla europeiska kriterier trodde vi man kunde röra sig demokratiskt och fredligt säga sina saker och protestera mot de odemokratiska saker som sker. När de grep oss upptäckte vi att det inte var riktigt, säger en av de frigivna.

Även om de två nu är fria är det bara tillfälligt. I oktober väntas deras fall åter tas upp av domstolen. Båda tänker stanna kvar i Diyarbakir och få sin sak prövad.

Påverkar EU-medlemskap
Turkiets eventuella EU-medlemskap påverkas kanske inte bara av Cypern-frågan, utan också av hur kurdernas rättigheter respekteras.

Läget i området är spänt med allt fler strider mellan turkiska regeringsstyrkor och den terroriststämplade organisationen PKK.

För några dagar sedan dödades två PKK-medlemmar i en eldstrid i den närbelägna staden Silban.

Richard Myrenberg, Diyarbakir
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".