Osynlig finanskris i Tokyo

Trots den stora uppmärksamheten kring fotbolls-VM fortsätter det att gå dåligt för Japan. Statistiken visar på kris i världens näst största ekonomi. Men i affärerna är krisen osynlig.
Kunderna går runt bland herrkläderna här inne i affären och tittar på modeller och priser. En fräsch kavaj kan man få för 850 kronor. En snygg skjorta för 350. Priser som matchar utbudet i Sverige, trots att Japan är ett av världens dyraste länder. Men Japan har deflation i ekonomin sedan flera år tillbaka. Priserna faller. Hur går det då med affärerna? - Försäljningen här går ganska bra, säger Kaziwa Kura butiksföreståndare. Men folk har blivit försiktigare. Man handlar i första hand det som är nödvändigt, för deflationen påverkar inte bara priserna utan också människors inkomster. Många sparar av rädsla för dåliga tider istället för att konsumera. Butiken omsätter 50 miljoner kronor, men under bubbelekonomins tid för drygt tio år sedan var omsättningen nästan den dubbla. - Vi har inte gjort vinst varje år, säger Kaziwa Kura. Flera av de anställda får nu jobba deltid. På det sättet kan man minska de sociala kostnaderna. Så länge människor inte handlar som förut har ekonomin svårt att få styrfart. Och statistiken berättar att hemmaförsäljningen fortsätter att minska. Men Tokyo med sitt förledande myller att människor speglar inte krisen i den japanska ekonomin. Här tycks livet pågå som vanligt, överallt gör affärer och butiker reklam för nya produkter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".