Tendens till högre inflation håller i sig

De svenska konsumentpriserna steg i maj till 1,6 procent räknat från samma tid förra året. Enligt SCB blev prisökningen mellan april och maj 0,2 procent. Tendensen till högre inflation är nu tydlig för andra månaden i rad.

I april tog den årsvisa inflation ett skutt uppåt till 1,5 procent och den månadsvisa blev en halv procent.

Då bröts en tidigare lite mer osäker utveckling om hur snabbt inflationen såg ut att vara på väg uppåt. Även om riksbanken rätt tydligt har signalerat sin uppfattning och stämt i bäcken med två räntehöjningar tidigare i år.

Prognoser har slagit fel
Prognoser de senaste åren har ofta slagit fel och inflationen har legat nära noll och hamnat rejält under riksbankens nedre gräns på en procent.

Men i takt med att det varit bra fart i den ekonomiska tillväxten i Sverige och utomlands samtidigt som oljepriserna drivits uppåt av bland annat politiska orsaker så har också oron för tecknen på högre inflation gripit tag i både riksbanken och andra centralbanker som höjt sina styrräntor vilket bidragit till kursfallen på aktiebörserna.

IMF bekymrat
Samtidigt som siffror om högre inflation börjat dugga tätt så kommer det idag också bekymrade uttalanden från Internationella valutafonden, IMF, som konstaterar att höga och osäkra oljepriser riskerar att skada den ekonomiska tillväxten.

Till det kommer en koppling med fallande börskurser och stora obalanser i världshandeln. 

Vilket inte hindrar att riksbanken nästa vecka väntas höja styrräntan för att stävja högre inflation. 

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".