Lastbilen körde in i bussens bakparti.

Svår trafikolycka med skolbuss i Halland

En nio år gammal pojke omkom när en lastbil på tisdag eftermiddag körde in i en stillastående skolbuss sydost om Våxtorp i Halland. De andra barnen ombord på bussen, liksom busschauffören och lastbilsföraren uppges ha fått lindriga skador.

Insatschefen Rolf Andreasson var på plats vid olycksplatsen.

– Det är en kollision mellan en buss och en lastbil. Bussen har blivit påkörd bakifrån. Vi fick ett larm om en kollision mellan en lastbil och en buss med minst tio personer inblandade, berättar han.

Totalt tolv barn fanns ombord på olycksbussen, men förutom det barn som omkom klarade sig övriga elva barn utan allvarliga fysiska skador.

Lastbilsföraren chockades
Även busschauffören uppges vara oskadd. Lastbilschauffören chockades svårt och har förts till vårdcentral.

De oskadda barnen tas nu om hand av en krisgrupp från Laholms kommun. Enligt Laholms kommun hade samtliga barn som var ombord på bussen bälte på sig.

Barnen i skolbussen var på väg hem från Våxtorpsskolan där de går i lågstadiet och mellanstadiet.

God sikt vid olycksplatsen
Skolbussen hade stannat till vid vägrenen för att släppa av skolbarn. Vägen saknar parkeringsficka, men sikten vid olycksplatsen var god när lastbilen körde rakt in i bussen bakifrån.

– En förklaring kan vara att bussen stått stilla eller kört mycket sakta och att lastbilsföraren varit ouppmärksam. Lastbilsföraren kan också ha fått ett möte som påverkat hans körning och att han då har missat bussen, säger Rolf Andreasson.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Barbro Odelberg, SR Halland
barbro.odelberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".