VW bantar med höga avgångsvederlag

På Volkswagen i Tyskland har man nu höjt avgångsvederlagen för att få fart på besparingsprogrammet. Den som lämnar företaget frivilligt kan få upp till 2,3 miljoner kronor.

”Bestäm dig snabbt, sluta före septembers månads utgång så får du en extra bonus”, står det i brevet som Volkswagen skickat till sina anställda.

Smörjmedlet för att få bilarbetare att lämna bandet i Wolfsburg är en halv miljon kronor. Därtill kommer sedan ett avgångsvederlag beräknat på antalet tjänsteår. För en montör kan det bli upp till 2,3 miljoner kronor.

Var femte anställd
Sammanlagt vill Volkswagen dra ned antalet anställda med
20 000; det innebär var femte anställd.

Notan för nedbantningen kommer att bli hög, alltför hög enligt somliga bilanalytiker, som samtidigt påpekar att ledningen i Wolfsburg inte har något val.

Sedan 2004 gäller en uppgörelse med facket. Ingen får sägas upp fram till år 2011 och arbetstiden i fabrikerna är sedan tio år tillbaka 28 timmar i veckan.

Vinsten nära noll
Jämfört med sina konkurrenter har Volkswagen i dag de högsta produktionskostnaderna och trots stora volymer är vinsten närmast noll.

För att räkna hem det dyra besparingspaketet vill ledningen nu även höja arbetstiden till 35 timmar i veckan, något som facket hittills har motsatt sig.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".