Dålig uppföljning av de statliga bolagen

Regeringen är otydlig i sitt styre av myndigheter och andra verksamheter, och redovisningen av inkomster och utgifter är otillräcklig. Det skriver Riksrevisionen i sin årsrapport.

Årsrapporten sammanfattar de granskningar som gjorts under året, bland annat av de statliga bolagen, vars samhällsuppdrag sällan följs upp.

– Givet att vi har bolag och att riksdagen har sagt att de ska vara både affärsmässiga och inom ramen för affärsmässighet genomföra vissa samhällsuppdrag, då är vi väldigt intresserade av att titta på om det blir något av de här samhällsuppdragen. Blir det vad man förväntar sig? Och det blir inte så mycket av det, det blir väldigt otydligt vad det handlar om och än mer otydligt vad det blir, säger riksrevisor Kjell Larsson.

Sämre insyn
Riksrevisorerna granskar de statliga bolagen bland annat för att de lyder under aktiebolagslagen och insynen därför är sämre än i annan statlig verksamhet.

Riksrevisorerna fann att många av statens bolag har god ekonomisk redovisning, medan det är svårare att följa hur de lever upp till de politiska mål som riksdagen har satt.

I de flesta av Riksrevisorernas drygt 30 rapporter i fjol om effektiviteten i statens verksamhet finns allvarlig kritik som ofta landar i att personer behandlas olika och att rättssäkerheten brister.

Tar till sig mer
Ändå tycker Kjell Larsson att politikerna nu, snart tre år efter att Riksrevisionen grundades, bättre tar till sig kritik och synpunkter.

– Det kan man se, en positiv utveckling. Det var en del gupp på vägen när vi startade verksamheten och alla var inte vana vid att bli granskade på det sättet som man gör vid en ordentlig revision, säger Kjell Larsson.

– Nu har vi väl kommit över de där första inkörningsproblemen och det har blivit mer allvar. Man tar tag i vad vi kommer fram till, våra förslag, på ett mycket bättre, tydligare och djupare sätt.

Är det något du är besviken över?

– Ja, besviken är väl för mycket, men jag är något förundrad över att vi har så mycket att göra, säger Kjell Larsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".