Klicka för karta.

41-årig man nekar till könsstympning

På tisdagen inleddes den första rättegången om könsstympning i Sverige. En 41-årig man med somaliskt ursprung står åtalad för att förra året ha låtit könsstympa sin 12-dotter och han krävs på höga skadestånd.

41-åringens försvarsadvokat, Eva Henriksson, säger att mannen helt nekar till anklagelserna.

– Han anser att det är mycket tragiskt, han är själv mot könsstympning, och han har ingen förklaring till var det kan ha skett, men det är inte han, han har inte arrangerat detta. Han är oskyldig, säger han, säger försvarsadvokaten Eva Henriksson.

Besök i Somalia
Pappan är misstänkt för att efter ett besök i Somalia 2001 ha tvingat två av sina barn stanna kvar där mot mammans vilja och för att ha könsstympat den 12-åriga dottern.

Enligt vad flickan berättar i förhör, har pappan gjort det tillsammans med två kvinnor. De höll fast flickan och skar bort könsorganet med ett rakblad.

Förra sommaren lyckades flickan fly och fick hjälp vid svenska ambassaden i Etiopien och hon bor nu tillsammans med sin mamma, som är den som har anmält pappan.

Men Eva Henriksson tycker inte att åklagaren har tillräckligt att komma med.

– Hon kan inte säga viktiga saker som var, när, vem. Jag är av uppfattningen att åklagaren har en ganska brant uppförsbacke här.

Ord mot ord
Åklagaren däremot, hoppas på fällande dom och fängelse. Tisdagens förhör med mamman visade att ord står mot ord när det gäller vad som ligger bakom historien.

Skadeståndskraven från mamman och flickan är mycket höga, totalt 680 000 kronor.

Det är första gången förbudet mot könsstympning prövas i Sverige och åklagare Margareta Henrikson tycker att det är ett viktigt mål för den som drabbats.

– Jag vill framhäva att det är unga flickor, små barn ofta, som blir könsstympade. De är ju beroende av sina föräldrar, så det måste ju vara väldigt svårt att bryta med en tradition och anmäla.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".