Bush träffade al-Maliki.

Bush på överraskande besök i Irak

President George Bush landade på tisdagen överraskande i Bagdad för överläggningar med den irakiska regeringen.

Presidentplanet Air force One landade 16.08 lokal tid i Bagdad. George Bush flögs i helikopter till den hårt övervakade gröna zonen.

Besöket väntas vara i cirka fem timmar. Under den tiden ska Bush tala med de amerikanska trupperna och framförallt ha överläggningar med premiärminister Nuri al-Maliki och delar av den nu fullständiga irakiska regeringen.

Videokonferens planerad
Vita Huset hade meddelat att Bush skulle möta den irakiska regeringen via en direkt videokonferens från Camp David i USA. Det utbrbröt därför viss förvirring när presidenten under natten i största hemlighet begett sig till Bagdad.

Den irakiske premiärministern informerades bara fem minuter innan mötet i palatset i Bagdad.

– Trevligt att träffas, hälsade den förvånade Nuri al-Maliki Bush.

– Dagordningen har tre punkter: säkerhet, säkerhet och säkerhet, säger en källa i Vita huset.

USA rensar i Bagdad
Redan natten mot onsdag kommer 70 000 irakiska och amerikanska soldater påbörja den hittills mest omfattande patrulleringen av Bagdads centrala delar.

Man ska gå från hus till hus för att söka efter motståndsmän och vapen. Den nya strategin är nu att koncentrera sig på att göra huvudstaden säker. Så länge olika milisgrupper och kriminella gäng regerar på gatorna kommer ingenting annat att fungera.

Inget åtal mot Rove
Bagdadmötet kan ses som ett försök av Vita huset att gripa det politiska initiativet sedan al-Qaidaledaren Abu Musab al-Zarqawi dödats.

George Bush kan också glädja sig åt att specialåklagaren som undersöker olagliga läckor i Vita huset just beslutat att presidentens närmaste rådgivare Karl Rove inte kommer att åtalas.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".