Söta mellanmål ogillas.

Tandläkare vill stoppa socker på dagis

Inför nolltolerans på landets förskolor mot kräm, saft och annan mat med tillsatt socker. Det kräver Sveriges Tandläkarförbund som undersökt vilken mat som serveras på förskolor runt om i landet.

Övervikt och dåliga tänder har blivit ett växande problem bland barn och det är orsaken till att Sveriges tandläkarförbund vill att förskolorna slutar servera saft, sylt och andra livsmedel med tillsatt socker.

– I dagens samhälle äter vi mycket mer socker än tidigare. Vi dricker mycket mer dricka än vad vi har gjort tidigare och våra barn är överviktiga i alltför stor utsträckning, säger Roland Svensson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

– De här överviktsproblemen drar också med sig ohälsoeffekter, dels direkt när det gäller munhälsan, men också indirekt.

Förskolorna bör ta större ansvar
Förbundet har för andra året i rad undersökt vad som serveras på förskolor runt om i landet, och nära en fjärdedel av de 236 förskolor som svarat har mat med tillsatt socker på bordet flera dagar i veckan.

Enligt Roland Svensson måste förskolorna ta större ansvar för barnens hälsa.

– Det är de svaga grupperna i samhället som drar på sig mest skador i sina tänder och munnar, därför är det viktigt att skolor och förskolor föregår med goda exempel, säger han. 

Fredagsfikat nästa steg
– Man ska inte äta för mycket socker, då kan man få hål i tänderna och bli tjock, säger 5-årige Robin Enrike som är ett av barnen på förskolan Bullerbyn i Stockholm.

Här har personalen sedan drygt ett år tillbaka bytt de söta mellanmålen mot nyttigare alternativ. 

Specialpedagogen Karin Karlsson berättar att det inte har varit en helt enkel förändring, men det har inte varit barnen utan föräldrar och personal som haft invändningar, först när födelsedagstårtorna försvann och nu när nästa steg börjat diskuteras. 

– Blir vi trovärdiga för barnen när de kommer in i personalrummet och de upptäcker att det finns kakor eller fredagsfika? Vi har startat diskussioner om vi verkligen ska ha fredagsfikat kvar, säger hon.

– Vi är ju också en del i det här med sockerintaget och trovärdigheten, och då blir det ramaskri, när man startar sådana diskussioner, säger specialpedagogen Karin Karlsson.  

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".