Kvinnor tjänar mindre än män

Trots år av debatt tjänar kvinnor fortfarande bara 93 procent av vad männen gör, även när en massa andra lönepåverkande faktorer än kön räknats bort. Det visar en helt ny sorts lönestudie som Medlingsinstitutet gjort.

Boje, väktare i Stockholm, tycker det är fel att kvinnor tjänar mindre än män.

– Båda könen kan göra arbetet lika bra och jag tycker att det ska vara jämställdhet, säger han.

Det unika med medlingsinstitutets undersökning är att yrkesindelningen är betydligt mer detaljerad än tidigare. Liknande undersökningar har grundat sig på SCB:s ganska grova indelning i 114 yrkesgrupper, där till exempel formgivare och skådespelare hamnat i samma grupp.

Grov yrkesindelning tidigare
När man tidigare visat på löneskillnader mellan kvinnor och män har man därför kunnat förklara bort en del med antagandet att det beror på en alldeles för grov yrkesindelning.

I Medlingsinstitutets undersökning har man försökt ta bort den faktorn genom att dela in yrkena mer noggrant. Antagandet var att löneskillnaderna skulle krympa.

Men det visade sig att löneskillnaderna bara krympte en procentenhet från åtta till sju procent. Något som förvånar Medlingsinstitutets vikarierande generaldirektör Kurt Eriksson.

– Vi trodde att det skulle krympa lite mer, säger han.

Betyder det att de återstående sju procenten är lönediskriminering?

– Man kan misstänka att allt som finns kvar i de sju procenten inte kan förklaras med nya variabler. Men det är omöjligt att säga hur mycket som skulle kunna vara osaklig lönediskriminering, säger Kurt Eriksson.

Minst bland kommunanställda
Medlingsinstitutets undersökning visar också att löneskillnaderna mellan kvinnor och män är störst bland tjänstemän i privat sektor och minst bland kommunanställda.

– Jag tror att det kan bero på att man är verksam inom flera olika branscher inom privat sektor, och att lönespridningen är större bland tjänstemän än till exempel bland arbetare i privat sektor, säger Kurt Eriksson.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".