Antalet travare minskar.

Färre travhästar gör fler arbetslösa

Trots att spelet på travhästar ökar blir det inte mer pengar till travsporten och antalet travhästar som föds varje år minskar kraftigt. På sikt innebär det nedskärningar och färre jobb, säger Remy Nilsson, vd på ATG, AB Trav och galopp.

– Det innebär ju att det blir färre och färre hästar i loppen och på längre sikt innebär det att tävlingsbiten kommer att stå inför neddragningar.

Vad betyder det för hästnäringen?

– Ja, det betyder ju att hästnäringen kommer att bli mindre och att hästnäringen betydelse för samhället kommer att bli mindre. Vi vet idag att tio hästar ger ett jobb, och det är klart att för var tionde häst som försvinner så tappar vi ett jobb.

1990 föddes 5 900 varmblodiga travhästar, förra året föddes 3 700. Det är en minskning med 2 200 hästar, alltså 37 procent.

Spelandet på hästar ökar
Trots att spelet på hästar ökar står inkomsterna till hästnäringen stilla. Istället är det statskassan som tjänar på det ökade spelandet. På 30 år har statens andel av spelomsättningen ökat med flera procent. 

Utredning om fördelningen
En statlig utredning ska nu se över om travet ska få mer.

– Sporten tycker i det här fallet att staten suttit litegrann på läktaren och tjänat lite mer än vad sporten har gjort och det är det man ska diskutera, säger Remy Nilsson.

Travet är en hästnäringens motor som börjat hacka. Det är ett av skälen till en offentlig utfrågning kring hästfrågorna som hålls i riksdagen på onsdagen.

Nationella stiftelsen för hästhållningens främjande kräver bland annat att flickors hästidrottande får samma resurser som pojkidrotter, att det sker en långsiktig forskning och till exempel att företag ska kunna subventionera ridlektioner utan att det ska förmånsbeskattas.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".