Småföretagare ser ljust på framtiden

Intresset bland småföretagen för att nyanställa har den senaste tiden ökat markant visar statliga Almis barometer om jobben och nyföretagandet. Jämfört med för ett år sedan säger dubbelt så många att de tänker nyanställa det närmaste året.

Serdar Öztenar driver tillsammans med sin fru företaget Bosphorus, som säljer färdiglagade maträtter till dagligvaruhandeln. Och han behöver nyanställa.

– Det är en bulgur- och kycklingfilé. Det finns bulgur inuti, det är krossat vete, och det finns en kycklingfilé.

Serdar Öztenar visar runt i anläggningen, ett tidigare skolkök i Bandhagen i södra Stockholm. Här jobbar 33 personer med att portionera och paketera för vidare leverans till matvaruaffärer runtom i Mälarområdet.

Serdar och hans fru startade med catering i liten skala för sex år sedan. Om två veckor flyttar företaget in i nya lokaler i Botkyrka. Tio miljoner investeras i den nya anläggningen och ytterligare sju personer ska nyanställas, men det kanske bara är början.

– Det här kan bli väldigt stort. Om vi verkligen kan göra det vi önskar göra, med våra expansioner, med våra partners som vi samarbetar med, säger Serdar Öztenar.

Enkät bland 15 000 småföretag
Bosphorus är inte det enda småföretaget som ser ovanligt optimistiskt på framtiden. Enligt statliga Almi, som hjälper företag att komma igång, så är intresset för att nyanställa i dag större än på länge.

Det här visar en enkät bland över 15 000 småföretag som Almi har kontakt med.

Svårt att uppskatta antalet jobb
Jämfört med för ett år har antalet företagare som räknar med att nyanställa inom ett år nästan fördubblats. Hur många jobb det kan röra sig om ger inte enkäten svar på. Men Almis VD Göran Lundwall anser att signalerna tyder på att arbetsmarknaden bland småföretagare nu vänt.

– Jag tror det är den bakomliggande starka konjunkturen som har hållit i sig i flera år och investeringarna som har gjorts som nu gör att nu kommer också efterfrågan på arbetskraft, säger Göran Lundwall.

– Det är ju ofta så att investeringarna kommer först och sysselsättningen kommer efter, och det är så den här gången också.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".