Persson dömer ut v:s ekonomiska politik

Statsminister Göran Persson går till hård politisk attack mot vänsterpartiets nya ekonomiska politik. Det styrande regeringsblocket i Sverige är alltså splittrad om hur den ekonomiska politiken ska föras framöver.

– Jag tror inte att deras program är särskilt realistiskt, det tror jag inte. Men jämfört med vad andra partier har föreslagit, med gigantiska skattesänkningar och andra dumheter så är vänsterpartiets förslag inte alls i den klassen. Det här är trots allt något som, åtminstone på pappret, går att genomföra, säger statsminister Göran Persson.

Omstritt nytt program från v
Vänsterpartiets partistyrelse klubbade i helgen sitt ekonomisk-politiska policy dokument. Ett dokument som debatterats länge, bland annat innehåller det ju det omstridda förslaget med 200 000 nya jobb i offentlig sektor.

Lite förenklat kan man säga att det sjusidiga programmet vill göra upp med den ekonomiska politik som styrs av inflationsmål snarare än arbetslöshetsbekämpning.

V vill förstatliga energiförsörjningen
Vänsterpartiet vill till exempel öka upplåningen under lågkonjunkturer, korta arbetstiden med bibehållen lön, höja företagens vinst- och kapitalskatter, återförstatliga järnvägen och även förstatliga energi- och vattenförsörjningen.

Men socialdemokraternas partiledare Göran Persson anser alltså att politiken är orealistisk och inte genomförbar. Det är en tydlig signal till Lars Ohlys vänsterparti som kräver en plats i regeringen efter valet.

– Ärligt talat så tror jag inte det där är en politik som skulle fungera det tror jag inte. Det är en spegelbild av vad de borgerliga vill göra fast det här är så att säga tvärtom.

– De är lika orealistiska båda två, men jag har ju svårt för att vara med och kasta sten på vänsterpartiet när det är så att den stora borgliga högeralliansen har i stort sett samma ansvarslösa politik.

Kan det bli regeringspolitik det här efter valet med höjda skatter på kapital och vinster, sänkta arbetstider, ökad upplåning?

– Näe, vi har inga sådana planer. Utan vår ekonomiska politik känns igen. Den är prövad och utformad sedan lång tid tillbaka. Jag har själv varit minst sagt garant för detta, jag tänker ju inte släppa till med något slarv med ekonomin, säger Göran Persson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".