Prylhysterin är stor under VM.

Prylhysteri under fotbolls-VM

I Tyskland upplever handeln goda tider under fotbolls-VM. Bara försäljningen av souvenirer kring de olika lagen står för många miljoner.

Recep Köksal har en souvenirbutik i Bremen och upplever goda tider just nu. Omsättningen under VM har fördubblats för hans lilla souvenirbutik som ligger inne i själva centralstationen i Bremen.

Det säljs flaggor, kepsar, halsdukar, nyckelringar, peruker, plånböcker, t-shirts och till och med hawaiihalsband i lagens färger. Storsäljaren är små flaggor som kan fästas på bilrutor och som kan ses på var och varannan bil. Här i Bremen säljer tyska prylar inte oväntat bäst, men Sverige kommer som god tvåa.

Bremen är ingen matchort men det svenska laget bor och tränar här och har många fans på plats, så för Recep Köksals affärer var det inte riktigt bra med bara 0-0 i första matchen. Han hoppas nu på seger för Sverige mot Paraguay och England.

Inför turneringen befarades det att handeln hade överexploaterat VM, men även om inga officiella siffror finns tycks försäljningen gå bättre än väntat. Nicole Neumerke är en av alla tyskar som inte kan låta bli att handla. Det blev en t-shirt i tyska färgerna – den tyska flaggan hänger redan hemma hos Nicole.

Daniel Rundqvist, Bremen
daniel.rundqvist.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".