Ismail Haniya och Mahmud Abbas vid mötet i Gaza.

Fatah och Hamas försöker stoppa våldet

Ledarna för de palestinska organisationerna Fatah och Hamas har kommit överens om att försöka få slut på det allt häftigare våldet mellan grupperna. Enligt Sveriges utrikesminister Jan Eliasson är resultatet av avgörande betydelse.

President Mahmud Abbas från Fatah säger efter ett möte med premiärministern Ismail Haniya från Hamas att en sju dagars dialog nu inletts.

Utgångspunkten för samtalen är förslaget om en tvåstatslösning som innebär att palestinierna indirekt erkänner staten Israel.

Folkomröstning kan bli av
Om parterna inte kommer överens kan det bli aktuellt att att genomföra den folkomröstning som president Abbas tidigare har fattat beslut om och som Hamas motsätter sig.

Sveriges utrikesminister Jan Eliasson tycker att samtalen är ett steg i rätt riktning.

– Det här visar ju att både Fatah-ledningen och Hamas har insett att man närmar sig avgrundens brant här. Det kan ju gå emot inbördeskrig om den här farliga tendensen fortsätter, så vi får hoppas att de här sju dagarna leder till en uppgörelse, säger Jan Eliasson.

– Men det är ingen liten fråga som man ska avgöra. Det är ju huruvida man ska gå vidare på en grund av en tvåstatslösning som ju går rakt in i hjärtat av motsättningarna mellan president Abbas och Hamas. 

Hur troligt är det då att man på sju dagar skulle kunna nå en överenskommelse?

– Det kan förefalla svårt, men alla vet ju att alternativet är fortsatt inompalestinskt våld. Jag hoppas att det är en pådrivande kraft. Annars kommer kanske det andra steget att utlösas, nämligen att president Abbas utlyser en folkomröstning till den 26 juli där frågan får avgöras, säger Jan Eliasson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".