Abu Bakar Bashir.

Balibombare frisläppt i Indonesien

Den radikale indonesiske predikanten Abu Bakar Bashir släpptes ur fängelse på onsdagen, efter att ha avtjänat sitt straff för inblandning i bombdåden på Bali 2002.

Runt 150 anhängare trängdes utanför fängelset i indonesiska huvudstaden Jakarta när Abu Bakar Bashir vandrade ut i frihet.

”Låt oss stärka vår enighet att införa islamisk sharia-lag”, sa han. Han fördömde också USA som utövare av statsterrorism och anklagade landet för krigföring mot muslimer i Irak och Afghanistan.

Skola för islamister
Sedan klev Bashir in i en bil för att börja färden åter till den internatskola han grundat nära staden Solo. En skola som beskrivits som ett slags universitet för våldsamma islamister.

USA och andra säger att Abu Bakar Bashir, en bräcklig 68-åring med ett spretigt vitt skägg, är den andlige ledaren för ett al-Qaida-anknutet nätverk, Jemaah Islamiah.

Nätverket anklagas för en rad bombdåd mot kyrkor i Indonesien, mot hotell i Jakarta och även för flera attacker på Bali. Bashir dömdes för att ha spelat en roll vid bombattentat på Bali 2002 där 202 människor, däribland sex svenskar, dog.

Deltog inte i utförandet
Enligt domstolen var Bashir del i det man kallade en ”ondskefull konspiration” och han hade gett sin välsignelse till Bali-attacken även om han inte aktivt deltog i utförandet.

Inte minst USA har anklagat Indonesien för att inte göra tillräckligt för att stoppa våldsamma islamistiska grupper, även om myndigheterna den senaste tiden har gripit ett stort antal islamister. 

Indonesien har världens största muslimska befolkning, även om majoriteten praktiserar en måttfull och tolerant version av islam.  

Försvagat nätverk
Jemaaah Islamiyah är idag försvagat och splittrat, och den radikale predikanten Bashir står mer isolerad i det muslimska samfundet än tidigare.

Inga ledare från den muslimska mittfåran i Indonesien välkomnade honom utanför fängelset i dag. Men det finns ändå en oro för att Bashir nu när han är fri åter ska kunna spela en inspirerande roll för en liten grupp muslimska extremister, som har som mål att Indonesien inför strikta muslimska lagar.

Indonesiens nuvarande ledare säger att de vill slå vakt om  landets multireligiösa och multietniska karaktär.

Australier besvikna
Bali-bombningen för fyra år sedan dödade 88 turister från Australien, såväl som 114 andra, och Australiens premiärminister säger att miljontals australier är extremt besvikna och bedrövade över att Abu Bakar  Bashir släppts.

Också USA kritiserar i dag det man kallar den milda domen mot  Bashir.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".