Dyrt för Strasbourg.

Flyttfrågan kanske på EU:s toppmöte

Den mycket känsliga frågan om Europaparlamentet ska lämna Strasbourg och placeras permanent i EU:s huvudstad Bryssel kan bli en fråga som tas upp på EU:s toppmöte i dag och i morgon.

En stor majoritet av europaparlamentarikerna kräver att parlamentet flyttar och ett upprop till stöd för en flytt samlar alltfler namnunderskrifter. Nära 550 000 européer har nu skrivit under europaparlamentarikern Cecilia Malmströms kampanj på internet, men det är en bit kvar till målet en miljon underskrifter. Europaparlamentarikerna har också drivit på för att frågan ska tas upp på EU:s toppmöte som börjar idag. Detta väcker stor oro i Strasbourg.

Staden har investerat mycket pengar i en ny parlamentsbyggnad och vad ska ske med den om parlamentet flyttar, säger en kvinna i en souvenirbutik i centrum.

Cecilia Malmström säger att Strasbourg ska kompenseras om parlamentet försvinner för gott.

– Vi har ju föreslagit att man till exempel skulle kunna göra detta till ett stort universitet och locka hit forskare och professorer och doktorander och så vidare och som skulle kunna arbeta på en alleuropeisk nivå inom ett område där hela EU är överens om att vi måste förbättra oss, säger Cecilia Malmström.

Ett beslut om att flytta Europaparlamentet måste fattas enhälligt av EU:s regeringschefer. Och de parlamentariker som vill flytta permanent till Bryssel hoppas nu att EU ska hålla en ny regeringskonferens för att lösa frågan om EU:s författning som förkastats i två folkomröstningar.

Europaparlamentarikerna tror att om det blir en förhandling mellan EU-länderna om en ny fördragstext så blir det också möjligt att lösa den omstridda frågan om var Europaparlamentet ska ligga.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".