Ryssland inte attraktivt för investerare

Ryssland har för första gången på två år halkat ned från tio i topp listan över länder där världens företagsledare vill satsa sina pengar. Men svenska investerare som Ekonomiekot talat med tycker det är bra.

Efter att i två år ha legat på åttonde plats finns landet inte längre med bland de tio toppländerna. Detta enligt en global undersökning, där mer än över tusen företagsledare i världen tillfrågas om framtida investeringar.  

Att Ryssland nu halkat utanför de tio i topp beror framförallt på att andra länder ses som mer attraktiva och att det finns en irritation över uteblivna ekonomiska reformer.  

Kina och USA mesta attraktiva
Kina och USA anses av företagsledarna världen över som mest attraktiva länder att investera i. Därefter kommer Tyskland och Indien på delad andra plats. Polen ligger trea.  

Egentligen finns inte några grundläggande förändringar som fått Ryssland att halka ned, hävdar svenska investerare Ekot talat med. Men gaskonflikten med Ukraina vid årsskiftet gav negativ publicitet för Ryssland och påverkade förtroendet för Ryssland, menar de. 

Många av de som redan finns här och gör affärer tycker till och med att det är bra att intresset svalnar något, då blir konkurrensen om den snabbt växande ekonomin mindre.  

Misslyckats med upphovsrätten
Att Ryssland misslyckats när det gäller skyddet av upphovsrätten och att stoppa en gigantisk piratmarknad är en annan faktor som påverkar landets möjlighet att komma med i världshandelsorganisationen WTO och därmed investerare.   

Om man bara tittar på Europa ligger ändå Ryssland bra till, på nionde plats bland länder där investerare vill satsa. När det gäller företagens beslutade direktinvesteringar ligger Ryssland trea efter Tyskland och Polen i Europa.  

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".