Hamnkriget i Örnsköldsvik trappas upp

Svenska Hamnarbetareförbundet trappar upp kriget mot Domsjö fabriker utanför Örnsköldsvik. Förbundet uppmanar i dag samtliga medlemma till total blockad av kranföretag och fartyg som lastar pappersmassa i Domsjö fabrikers hamn.
Enligt Hamnarbetareförbundets ordförande Björn A Borg kommer blockaden att ge omedelbara effekter. – Våra medlemmar kommer inte att befatta sig med de här blockerade företagen. Vi vet att åtmisntone kranföretaget jobbar i andra hamnar, säger Björn A Borg. Ilsknade till i april På Svenska Hamnarbetareförbundet ilsknade man till ordentligt i april i år då lastningen av pappersamssa vid Domsjö fabriker utanför Örnsköldsvik togs över av fabrikens anställda. För ett par veckor sedan inledde förbundet, som organiserar ungefär hälften av landets hamnarbetare, en blockad mot fabrikens hamn. Blockad mot kranföretag och mot båtar Nu går man ett steg längre och inleder blockader både mot kranföretag som arbetar i hamnen och mot båtar som lastar pappersmassan. Björn A Borg tror att blockaden kan bli verksam, särskilt om man även får med sig transportarbetareförbundet som organiserar resten av hamnarbetarna. – Ja vi har ganska goda möjligheter att blocker dem, säger Björn A Borg. Inga stora pengar Bråket handlar egentligen inte om några stora pengar, bara en till två lossningar i veckan, men det är principen som är det viktiga, nämligen att hamnarbetare och inte fabrikens anställda ska sköta arbetet i hamnen, säger Björn A Borg. Domsjö fabrikers försäljningsdirektör Charlie Lundmark vill inte idag uttala sig i Ekot, men säger att blockaden kommer olämpligt, eftersom man arbetar på en lösning.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".