Bättre EU-samarbete efter stabilitetspakt

EU-kommissionen har gjort en utvärdering av den så kallade stabilitetspakten ett år efter att reglerna ändrades.  Ekonomikommissionären Joaquin Almunia tycker att den nya pakten lett till bättre ekonomiskt samarbete men han är inte nöjd med EU-ländernas ekonomiska långtidsplanering.

För ett år sedan ändrades stabilitetspaktens regler efter långa, bittra motsättningar EU-länderna emellan. EU-kommissionen gick med på att göra reglerna mer flexibla efter att Tyskland och Frankrike haft för stora budgetunderskott tre år i rad.

Kommissionen ser numera mildare på för höga budgetunderskott om skälet är svag ekonomisk tillväxt och dessa länder får också längre tid på sig att rätta till felet.

Den ekonomiansvarige kommissionären  Joaquin Almunia konstaterar nu att detta lett till en mer konstruktiv ekonomisk dialog med EU-länderna.

Men på en punkt tycker han inte att den nya stabilitetspakten fungerat. Förutsättningarna för att EU-kommissionen gick med på mildare regler för ett år sedan var att euroländerna skulle spara i ladorna under goda ekonomiska tider.

Medlemsländerna har inte skött sin ekonomiska planering tillräckligt bra. Budgetplanerna för 2006 visar att medlemsländerna inte tagit tillräckligt hårda tag för att få kontroll över sina offentliga utgifter, skriver EU-kommissionen i sin utvärdering av hur den nya stabilitetspakten fungerat.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".