USA:s politik ses som största hotet

USA:s politik i världen är ett större hot mot världsfreden än regimen i Iran. Det tycker en majoritet av befolkningarna i europeiska och muslimska länder, enligt en global attitydundersökning som publiceras på onsdagen.

17 000 personer i femton länder har tillfrågats om vad de tycker i olika världsfrågor, och undersökningen visar att förtroendet för USA har sjunkit ytterligare det senaste året.

Bush impopulär i Spanien
Mest sjunker förtroendet för USA i Indien, Turkiet och Spanien. Mindre än en fjärdedel av de tillfrågade i Spanien till exempel ser idag positivt på USA, jämfört med 41 procent för ett år sedan.

USA:s president George Bush får stöd av bara sju procent av det spanska folket. Det gör honom mindre populär i Spanien än i till exempel Pakistan och Egypten, enligt undersökningen som är genomförd av opinionsinstitutet Pew.

USA:s Irakpolitik
Men inte heller befolkningen i USA:s mest allierade i Europa, Storbritannien, ser med blida ögon på till exempel USA:s politik i Irak.

Sex av tio britter tycker att kriget i Irak har gjort världen farligare. Samma sak tycker en majoritet i 10 av de 15 undersökta länderna.

Samtidigt har Iran och den iranska regimens kärnteknikprogram seglat upp som ett större orosmoment för befolkningen i de undersökta länderna, särskilt i väst.

Oro för Irans politik
I Tyskland, Frankrike, Spanien och Storbritannien har antalet tillfrågade som oroar sig för Irans politik tredubblats på tre år.

Men sammantaget visar undersökningen att majoriteten av de tillfrågade ser USA:s politik i Irak som ett större hot mot världsfreden än Irans kärnteknikprogram.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".