Anna Lindh-stipendiat.

Vitrysk människorättskämpe prisbelönas

Förföljelser, gripanden och hot är vardag för människorätts-organisationen Viasna i Vitryssland. Regimen har förbjudit deras verksamhet, men på onsdagen fick de två svenska priser för sitt arbete.

Tatsiana Revjaka kämpar för att avslöja den vitryska regimens övergrepp, och hon är mottagare av Anna Lindh-stipendiet.

– Visst är jag rädd, rädd för att fängslas och rädd för att min dotter ska bli ensam, men kampen är viktigare, säger Tatsiana Revjaka.

Hungerstrejk pågår
Medan vi talar pågår en hungerstrejk i Vitryssland, i två veckor har en grupp ungdomar vägrat äta i protest mot övergreppen.

– Ungdomarna är de enda som inte är trötta, berättar Tatsiana, som orkar fortsätta kämpa. Alla andra försöker återhämta sig efter tumultet kring valet i mars.

Tatsiana Revjaka är journalist och har i tio års tid arbetat med organisationen Viasna. Hon samlar in information om övergreppen som pågår.

Fortsätt protestera
Offentlighet och kunskap är de bästa medlen mot maktmissbruk, säger hon. Hon uppmanar också västvärlden att fortsätta protestera mot den regim som kallas Europas sista diktatur.

– Visumsanktionerna fungerar, säger hon. De som vägras inresa i EU skäms, deras brott blir tydliga och det är det bästa påtryckningsmedlet.

Priser, som Anna Lindh-stipendiet och Per Anger-priset som på onsdagen går till Viasnas grundare väger också tungt, internationell uppmärksamhet skrämmer makthavarna.

Hotas av fängelse
Men Viasna är en förbjuden organisation, två års fängelse hotar Tatsiana Revjaka och hennes kollegor. Ändå är hon optimistisk.

– Innan nästa presidentval har förändringen nått Vitryssland, hävdar journalisten och Anna Lindh-stipendiaten Tatsiana Revjaka.

Carolina Jemsby
carolina.jemsby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".