Över hela Bagdad har bilisterna mötts av vägspärrar.

Massiv säkerhetsinsats på Bagdads gator

För att öka säkerheten i Iraks huvudstad Bagdad har 40 000 utländska och irakiska soldater och poliser skickats ut på gatorna. Mängder av vägspärrar, längre utegångsförbud och tipstelefoner skall hjälpa till att stoppa våldet.

Att ta sig fram med bil i Bagdad är ofta en tålamodsprövande sysselsättning, men på onsdagen var det värre än vanligt.

Överallt har bilisterna mötts av vägspärrar där alla bilar har stoppats, förarens och passagerarnas identitet och bagage har kontrollerats.

En sträcka som normalt tar en halvtimme att köra har tagit kanske uppemot två timmar eller mer. Ingen vet hur länge det här skall fortsätta.

Massiv punktinsats
Det är inte första gången som man gör en sådan här punktinsats för att höja säkerheten, men aldrig har den varit så massiv som på onsdagen, med omkring 40 000 soldater och poliser ute på gatorna.

Till det kommer ett generellt förbud att bära vapen och utegångsförbudet som normalt träder i kraft klockan elva på kvällen börjar nu istället redan klockan halv nio.

Medborgare som ser misstänkta saker kan ringa speciella telefonnummer och tipsa.

Kidnappningar
Mellan 20 och 30 personer dör i medeltal varje dag i Bagdad i olika typer av attacker. Staden, som har omkring sju miljoner invånare, plågas också av kidnappningar och annan kriminalitet.

Terrornätverket al-Qaida har hotat med en ny våg av attacker efter att dess ledare i Irak Abu Musab al-Zarqawi dödades i förra veckan.

Bilbomber
Men trots de nya säkerhetsåtgärderna exploderade två bilbomber i Bagdad på onsdagen och minst två människor dödades. Och strider har brutit ut mellan säkerhetsstyrkor och militanta grupper i en av huvudstadens sunnimuslimska stadsdelar.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".