Islamsk milis intar ännu en stad i Somalia

I Somalia har nu sharia-domstolarna och deras islamska milis tagit kontroll över ytterligare en stad och tvingat krigsherrarna på flykt. Övergångsregeringen ser sitt inflytande minska till förmån för de islamska domstolarnas styre.

Staden Jowhar var ett starkt fäste för några av de mäktigaste krigsherrarna, men nu uppges de vara på flykt längre in i landet.

Den islamska milisen, under kontroll av elva sharia-domstolar, hade redan vunnit kampen om huvudstaden Mogadishu och brutit 15 år av krigsherrarnas välde.

Uppgifterna om striderna är än så länge knapphändiga, men båda sidor hade grupperat sig söder om staden, när en annan del av den islamska milisen överraskande gjorde ett anfall från norr.

Striderna uppges ha varit våldsamma, men utan närmare detaljer.

Laglöst land
Olika krigsherrar, klanledare och religiösa ledare har delat makten mellan sig i det laglösa Somalia under 15 år.

När sharia-domstolarna etablerade sin milis, bildade några krigsherrar en allians, för att bekämpa den nya milisen och för att bekämpa terrorismen med finansiellt stöd från USA, uppgavs det.

Tre kända terrorister finns just nu i Somalia, efterlysta för bombdåd mot bland annat USA:s ambassader i Kenya och Tanzania.

Liksom i Afghanistan, där talibanerna fick slut på inbördesstriderna, hälsades första det nya islamska styret med öppna armar av invånare som levt under ständigt vapenhot i Mogadishu.

Sharialagar i huvudstaden
Nu börjar den moderata islamska befolkningen bli lite orolig, trots att den nya milisen lovat att inte införa sharia-lagar. Gradvis börjar ändå sharia-lagarna att prägla huvudstaden.

Övergångsregeringen, som redan innan striderna hade ytterst liten kontroll över Somalia, har nu desperata samtal med de islamska domstolarna, för att få tillbaka lite makt över utvecklingen i Somalia.

USA har bildat en analysgrupp för Somalia, med ett klart uttryckt mål att inte låta Somalia bli en fristad för terrorister.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".