Krogar får fortsätta visa fotbolls-VM

Matcherna i fotbolls-VM kommer även fortsättningsvis att få visas ute på ölpubar och restauranger. Det beslutade Stockolms tingrätt på onsdagen efter att TV4 velat förbjuda de offentliga visningarna med hänvisning till upphovsrätten.

Tingsrätten menar i sin dom att skadorna skulle bli för stora för krogägarna om visningarna förbjöds.

Moa Asplund och Frida Tortella besökte en sportbar i Stockholm på onsdag eftermiddag.

– Jag tycker att det är helt rätt. Även om man inte kan gå på matcherna så tycker jag att man ska kunna se dem på storbildsskärm, säger Moa Asplund.

Men många restauranger lockar kunder med just fotbollsmatcher. Ska man inte betala bolagen för det?

– Jag tycker att det är helt rätt att man ska kunna gå in på en krog, ta en öl och kolla på matcher. Men vad som händer i bakgrunden vet jag inte riktigt, säger hon.

– Man kanske inte har råd att gå på en match, eller så kanske man kommer på det i sista stunden att ” nu vill jag kolla på fotboll” och då kan man göra det, säger Frida Tortella.

TV4 driver målet
Det är TV4 som drivit målet mot två O’learys-pubar. En i Stockholm och en i Malmö. Tv-kanalen vill att sportbarerna ska betala mellan 120 och 240 kronor per match som visas i lokalen.

Priset varierar beroende på hur stor restaurangen är. SVT har också velat ta betalt och har därför lämnat över sina rättigheter att ta betalt till TV4.

I domen slår tingsrätten fast att visningarna sannolikt strider mot upphovsrättslagen, men att skadorna för pubägarna skulle bli för stora i proportion till vad TV4 begärt i ersättning om sändningarna förbjuds.

Tingsrätten menar därför att pubarna får visa matcherna även fortsättningsvis.

TV4 nöjda med domen
Göran Ellung som är kommunikationsdirektör på TV4 är nöjd med domen eftersom den enligt honom slår fast att sändningarna är upphovsrättskyddade.

– Vi har fått ett väldigt tydligt rättsläge och det är vad tvisten har handlat om. Det betyder att om O’learys eller andra fortsätter att sända utan avtal så riskerar de helt solklart en fällande dom, brott mot upphovsrätten. Det är rätt kraftiga påföljder om man gör det. Det är inte bara skadestånd utan det finns andra påföljder också enligt lagboken, säger Göran Ellung.

En ickedom enligt O’learys
Det är företaget Scandinavian Service Partner som driver O’learys krogen i Stockholm som TV4 har stämt.

Där är man förstås glad att man får fortsätta visa matcherna. Men man tycker inte som TV4 att domen slår fast att sändningarna är upphovsrättsskyddade.

– Det är egentligen fortfarande en icke-dom.  Tingsrätten har sagt att det här är en oerhört komplicerad juridisk fråga och att man måste ta ställning till det här vid senare tillfälle. Vi ser fram emot den slutgiltiga rättsliga prövningen. Men än så länge så känns det som en framgång att vi fortsätta visa fotbolls-VM för våra gäster, säger vd Lars Edengren.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".