Moderaterna svarar på SNF:s miljökritik

Svenska naturskyddsföreningen kritiserar moderaternas miljöpolitik i en genomgång av hur partierna har hanterat miljöfrågorna under den gångna mandatperioden.

Moderaterna bromsar många förslag för att förbättra miljön och agerar emot ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken, anser SNF. 

- Moderaterna som står för en slags miljöpolitikens absoluta nollpunkt försvårar för allianspartierna att nå överenskommelser. Vi ser att det spretar i nästan varje fråga.

– Moderaternas ambitioner är mycket låga och förstör möjligheterna att skapa en konsistent borgerlig miljöpolitik som vi vet att många väljare efterlyser, säger Mikael Karlsson som är ordförande i Svenska naturskyddsföreningen.

Energipolitisk överenskommelse
På onsdagen la den borgerliga alliansen fram sin energipolitiska överenskommelse. Moderate riksdagsmannen Lars Lindblad svarar nu på SNF:s kritik.

– Samtidigt som Fredrik Reinfeldt står tillsammans med de övriga allianspartierna och presenterar en ny energipolitik, väldigt tydligt kopplad till de globala miljöproblemen så går SNF ut och kritiserar oss för vår miljöpolitik. Det tycker jag är lite av ödets ironi, säger Lars Lindblad. 

I den energipolitiska uppgörelsen vill alliansen skrota den gröna skatteväxlingen. Men hittills har moderaterna varit flitigast att rösta emot ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken, till exempel trängselskatten och skatten på sopförbränning, enligt Svenska naturskyddsföreningens genomgång.

– Vi har sagt nej till avfallsförbränningsskatten därför att den faktiskt inte är en miljöskatt utan en skatt på sopor. Vi säger ja till den typen av ekonomiska styrmedel som är effektiva för miljön. Men de som är kostnadsineffektiva ställer vi oss inte bakom, säger Lars Lindblad.

Hur mycket självständig miljöpolitik ska Sverige bedriva?

– Huvudsakligen tycker vi att vi ska föra en global och europeisk miljöpolitik. Merparten av den miljöpolitik vi ska bedriva, ska vi göra i samarbete med andra europeiska länder, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".