Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
De borgerliga partiledarna presenterade sin energiuppgörelse.

Alliansen vill frysa kärnkraften till 2010

De borgerliga partierna enades på onsdagen om en gemensam energipolitik och om knäckfrågan om kärnkraft, en fråga som länge splittrat borgerligheten.

– I trettio år har energipolitiken förlamat svensk borgerlighet. Den 14 juni 2006 är det slut. Jag tror att den enda sten som jag talat om som kunnat ligga i vägen för en alliansledd regering nu är rullad åt sidan, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt

Det var fyra stolta partiledare som under onsdagen presenterade sin nya gemensamma energipolitik.

Kärnkraften har varit en av de stora stötestenarna. Överenskommelsen sträcker sig fram till 2010 och innebär att inga kärnkraftverk läggs ner och inga nya påbörjas.

Öppnar för ny forskning
Däremot öppnar de borgerliga för att ge statligt stöd till forskning kring kärnkraftsteknik och att höja effekten på de befintliga kärnkraftverken.

– Vi har ansträngt oss mycket för att komma överens. Vi vet att centerpartiet haft en nyckelroll för att nå uppgörelsen, säger centerledaren Maud Olofsson.

En vinst för centerpartiet är att de andra tre borgerliga partierna nu accepterar de gröna el-certifikaten, den avgift på elräkningen som går till förnyelsebara energikällor.

Partierna vill öka produktionen av förnybar energi och göra energianvändningen mer effektiv. I flera fall hänvisar de borgerliga till att hotet mot miljön måste mötas på global nivå.

Därför hänvisar de till att flera beslut måste fattas på EU-nivå, att Sverige ska vara pådrivande, men att vi kan inte gå före på egen hand.

Sahlin kritisk
Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin är positiv till att de borgerliga accepterar de gröna certifikaten, men kritisk till att de väntar i fyra år med att ge definitivt besked om kärnkraften. Det skapar osäkerhet för industrin.

– Vad händer sedan efter fyra år? Det är inte långsiktigt och det är inte trovärdigt, säger Mona Sahlin.

Sahlins allvarligaste kritik gäller att de fyra partierna vill skrota den gröna skatteväxlingen med höjda energiskatter och sänkt skatt på arbete.

– Man tar bort koldioxidskatten och tar bort möjligheten att investera i biobränsle. Hur hjälper det utvecklingen av en miljövänlig energipolitik, undrar jag, frågar sig samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.

Mari Forssblad
mari.forsblad@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".