Poliskontor ska göra Ronna tryggare

På onsdagen öppnade polisen ett kontor i Ronna för att med hjälp av speciellt avdelade poliser öka tryggheten och förbättra polisens anseende. I september i fjol ledde oroligheter i Ronna i Södertälje till en massiv polisinsats och stadsdelen kom att symbolisera problemfyllda förorter.

På onsdagen var det applåder och tårta i Ronna. Men vägen hit till öppnandet av poliskontoret på nedre botten i ett typiskt hyreshus, har snarare handlat om våld och skottlossning mot polishuset i Södertälje.

En flicka trakasserades en kväll av några killar vid jourlivs, ett stenkast från där polisen nu flyttat in, och det eskalerade till en stor polisinsats och stenkastning.

Minska klyftorna
Nu är tanken att minska klyftorna mellan ordningsmakten och vissa Ronnabor.

Mikael Jakob som bor strax intill står och ser på invigningen i Ronna.

– Jag vet inte riktigt vad de menar med det. Jag tycker att det har varit bra kontakt. De menar väl de yngsta personerna, 14-16-åringar som de inte har så bra kontakt med, men det får de väl nu.

Känner sig välkommen
Erik Åkerlund är en av de fyra poliser som sedan oroligheterna har enbart Ronna som arbetsfält. Han känner sig välkommen av den stora majoriteten Ronnabor, där många är svenskar med assyrisk eller syriansk bakgrund.

Ett par av de tungt kriminella som också har pekats ut som skyldiga till sabotage mot polisbilar och nedlåtande attityd mot kvinnliga poliser har redan flyttat från området. Polisnärvaron kan ha spelat in, säger han.

– Vi har varit i området och etablerat vår verksamhet, men vi har saknat en lokal, någonstans dit vi kan hänvisa personer som vi vill träffa.

Ni är inte rädda att just de kriminella kommer att se det här som en tacksam måltavla att kasta saker på?

– Jag inser att det kan och förmodligen kommer att bli så, åtminstone till en början. Men det är vi beredda att ta, säger Erik Åkerlund.

Det är ute på gatorna de fyra Ronnapoliserna ska finnas, i så hög utsträckning att det nya poliskontoret inte kommer att ha några fasta öppettider. ”Vid pågående brott, ring 112”, står det på en skylt vid dörren.

Tolv andra
Liknande lokaler ska öppnas på tolv andra ställen i Stockholms län i områden som betecknas som problemtyngda.

Även om polisens lokaler i Ronna också handlar lite om en symbolisk närvaro, är det ändå bra för området, tycker Amal, som bor i samma hus.

– Det finns mycket problem här i Ronna. Det är jättebra om det finns ett poliskontor, säger Amal. 

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".