Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svalt intresse för valpengar i föreningar

Regeringen satsar 22 miljoner kronor på att öka valdeltagandet i valet i höst, bland annat bland förstagångsväljarna. Pengarna ska i första hand gå till föreningslivet. Men i Årjängs kommun har det så här långt varit svårt att få föreningarna intresserade, enligt projektledaren som ska fördela pengarna där.

– Det finns pengar kvar, kan jag säga. Vi har ju ett vanligt föreningsliv där föreningarna ägnar sig åt sina egna aktiviteter. Det finns inte ens en förening för norska invandrare, trots att vi har en väldigt stor andel norska invandrare. Det finns alltså inte den typen av mer allmänna samhällsföreningar som det kan finnas i andra områden, där det är andra invandrargrupper, till exempel, säger projektledaren Thomas Nilsson.

Årjäng i Värmland är en av de kommuner som regeringen har beviljat pengar för att höja valdeltagandet.

Lägre bland unga
Trots att valdeltagandet över lag är högt i Sverige, finns det enstaka kommuner och grupper av väljare, till exempel ungdomar, där valdeltagandet är lägre.

Årjäng är ett exempel på båda. Kommunen som helhet ligger under riksgenomsnittet när det gäller valdeltagandet och vad gäller förstagångsväljarna i Årjäng, gick bara drygt varannan och röstade i det förra valet. Tittar man bara på unga män var det till och med något färre än hälften.

Av de totalt 22 miljoner som regeringen har anslagit för projekt för att höja valdeltagandet har hittills drygt tretton miljoner delats ut.

Hälften till föreningar
Regeringen tror att föreningslivet har en viktig roll i det här sammanhanget och vill därför att hälften av pengarna ska gå till olika föreningar.

Men Thomas Nilsson som administrerar projekten i Årjäng, säger att det har varit ett problem att få med föreningarna.

– Det vi har gjort hittills är att vi har annonserat och skrivit brev till dem och bett att få in idéer och ansökningar om bidrag och fått det i viss mån, men inte i så väldigt stor utsträckning. Vi har också haft ett par möten för föreningarna, men de var heller inte speciellt välbesökta.

– Någonstans har vi en känsla av att föreningarna kanske inte upplever att det här är deras roll i samhället. Det kan man kanske förstå också om man har en förening för ett specifikt ändamål, en idrottsgren exempelvis, då kanske man inte upplever att det här är en prioriterad insats i föreningens arbete, säger Thomas Nilsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".