Miljonkrav från it-företag efter razzia

Uppdaterad 20:56
Ett tiotal it-företagare som fick sina servrar beslagtagna i samband med polisens razzia mot the Pirate Bay kräver nu mellan 10 000 kr och 200 000 kr i skadestånd av staten för den skada som företagen har lidit.

– Vi drabbades på det sättet att våra kunder inte kunde få tillgång till sin mjukvara. Det är alltifrån våra 100 000 privatkunder till våra 6 000 företagskunder, säger Daniel Nyström som arbetar på PCM International, som är Europas största utvecklare av antivirusprogram.

Det är ganska viktiga program det här?

– Ja, många företag litar ju till Panda antivirus för att skydda sina nätverk och andra resurser.

Vad tycker du om det som har skett?

– Jag tycker att polisen har använt en för hård metod, när det finns mycket mjukare metoder att välja.

Hur borde de ha gjort i stället?

– Spegla diskarna i stället för att ta allting. Det har drabbat väldigt många.

Har polisen den kompetensen då?

– Det förutsätter jag, säger Daniel Nyström.

Ett gäng unga företagare satt allvarliga i ett litet krypin i Gamla Stan i Stockholm och lyssnade till när deras juridiska ombud berättade hur deras förluster nu vänts till krav mot staten.

PCM International drabbades värst, och kräver ungefär 170 000 kronor i ersättning av staten.

Efter polisrazzian 31 maj, då allt tycks ha åkt med i brottsmisstankarna mot the Pirate Bay, totalt cirka 80 servrar, har företagarna som bara råkade ha sina servrar i samma lokal, nu vänt sig till justitiekanslern för att få ersättning för förlorade kunder, order, annonsintäkter och så vidare.

Och det juridiska ombudet Clarence Crafoord gav dem hopp.

– Vi vill att den ekonomiska skada som de har lidit ska ersättas av staten eftersom det är staten som är ansvarig för åtgärderna, säger han.

Vilka förhoppningar har ni att vinna det här?

– Att de här drabbade företagen ska få sin ersättning. Det är ganska uppenbart att det här är helt oskyldiga företagare som har drabbats hårt. Det är ganska uppenbart att det ligger något ogenomtänkt beslut i grunden, och därför tror vi att de ska få sin ersättning.

Finns det några liknande fall som ni kan åberopa?

– Det finns ett fall som justitiekanslern har prövat som är några år gammalt, och som säger att man måste vara särskilt noggrann när det gäller datautrustning. Det är välkänt helt enkelt, att man måste fundera ett varv till när det gäller it-företag.

Vad skulle polisen ha gjort i en sådan här beslagsrazzia, får man inte räkna med att allt åker med?

– Om man tänker sig ett garage med 200 bilar, en bil tillhör ett företag som misstänks för fildelning, men polisen tar med sig allihop, det är inte klokt. Polisen kunde ha frågat de här företagarna om de hade blivit utsatta för något intrång eller om de sett något skumt. Då hade de fått svaret ”nej”, och de här företagarna hade dessutom kunnat gå igenom de här servrarna frivilligt med polisen, men det har man inte brytt sig om att fråga.

– Polisen borde naturligtvis ha tagit med sig de servrar som tillhör det misstänkta företaget, men lämnat de andra företagen i fred, säger det juridiska ombudet Clarence Crafoord.

Det handlar om flera miljoner kronor sammanlagt i ersättningskrav.

Tomas Hanzon driver företaget Fragbite, som driver Nordens största webbplats för i branschen klassiska dataspelet Counterstrike.

– Våra servrar blev beslagtagna och vi låg nere i stort sett helt i sex dagar, säger han.

Vad innebar det?

– Förlorade annonsintäkter och massor av övertid.

Hur många kunder har ni och hur många är det som är uppkopplade mot er server?

– Vi har 20 000 unika besökare per dag och ungefär en halv miljon sidvisningar varje dag.

Vad tycker du om det som skedde?

– Jag tror att polisen har handlat fel och jag tycker det vore orimligt om det vore lagligt att göra på det här sättet, säger Tomas Hanzon på företaget Fragbite.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".