Bluffmakare skodde sig på Katrinahjälpen

Över tio miljarder kronor av katastrofhjälpen efter orkanen Katrina kan ha betalats ut till tvivelaktiga ändamål eller till rena bedragare.

Säsongsbiljetter till fotboll, semesterresor i Västindien, champagne, pornografiska filmer, könsbytesoperationer. Det är några exempel på vad katastrofhjälpen till orkanen Katrinas offer använts till.

Det framkom när USA:s statsrevisorer vittnande i kongressen om kaoset i det amerikanska Räddningsverket efter evakueringen av New Orleans i september förra året.

Revisorerna har gjort en stickprovsundersökning av de betalkort som det amerikanska räddningsverket Fema delade ut sedan orkanen Katrina lagt 80 procent av New Orleans under vatten.

Fångar fick pengar
Många lurade till sig flerdubbla ersättningar och andra som bodde hundratals mils från New Orleans kvitterade också ut stora belopp. Flera fångar sökte och fick ersättning för nödbostäder trots att de uppenbarligen hade sitt bonde ordnat.

– Jag ser att en kyrkogård användes som hemadress för utbetalning av ersättning för skadad egendom och den som fick pengarna av skattebetalarna inte ens bodde i Louisiana. Det här måste upphöra, sa en av kongressledamöterna och många andra instämde.

Men Fema försvarade sig.

– Vi fattade ett kalkylerat beslut att vi skulle hjälpa så mänga människor som vi bara kunde och att vi sen i efterhand skulle identifiera dem som vi antingen betalt felaktigt eller som bedragit oss, säger Fema:s biträdande chef för återuppbyggnadsarbete Donna Dannels.

Behövd hjälp
Sammanlagt lämnades 2,5 miljoner ansökningar om bidrag in och eftersom USA har stora brister i folkbokföringen var kontrollen mycket bristfällig.

Revisorerna räknar med att 16 procent av hjälpen drygt 10 miljarder kronor använts till saker den inte var avsedd till eller utbetalats till rena bedragare.

Det här är en sorglig historia eftersom många i New Orleans verkligen lider nöd och behöver hjälp efter att ha förlorat sina hem.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".