Minor användes mot bussen.

Minst 61 döda i sprängdåd i Sri Lanka

I Sri Lanka genomförde regeringen på torsdagen flygattacker mot områden som kontrolleras av rebellgruppen de tamilska tigrarna. Anfallen kom som svar på ett sprängattentat mot en buss, där minst 61 människor dödades.

De tamilska tigrarna utpekas som skyldiga till attentatet mot bussen, den värsta enskilda våldshandlingen i Sri Lanka sedan 2002. 

Sri Lankas regeringsstyrkor anföll på torsdagen områden som kontrolleras av rebellgruppen de tamilska tigrarna, däribland samhället Mullaitivu som är ett känt rebellfäste.  

Regeringssidans anfall kom som svar på sprängattentatet mot en civil buss, 20 mil norr om huvudstaden Colombo, tidigt på morgonen.   

Begränsade enligt regeringen
Det finns olika uppgifter om Sri Lankas regering satt in stridsflyg eller artilleri vid torsdagens anfall. Regeringen säger att anfallen var begränsade i omfattning.

Farhågorna växer nu om att Sri Lanka är på väg mot ett uppblossande inbördeskrig, efter en vapenvila som varat, åtminstone på pappret, i fyra år. 

Sri Lankas regering säger att det inte råder någon tvekan om att tamilska tigrarna, en grupp som nyligen terroriststämplades av EU, låg bakom attentatet mot den fullpackade bussen på torsdagsmorgonen.  

Många var skolbarn
De flesta passagerarna, av vilka många var skolbarn, tillhörde majoritetsbefolkningen singaleser. Sprängladdningen bestod av två minor, som vid explosionen slungade kullager mot sina offer.  

Enligt en regeringstalesman kan det inte ha varit fråga om att terrorister förväxlat den civila bussen med ett arméfordon. Han sa att arméfordon inte använder just denna väg.  

Tamilska tigrarna förnekar i ett uttalande skulden för bussbombningen och säger att regeringen själv utfört attacken för att framställa tigrarna i dålig dager.  

Få diplomater och andra tror på tamilska tigrarnas förnekanden, som kommit nästan rutinmässigt efter liknande händelser de senaste åren. 

Hoppade av fredssamtal 
I april hoppade tigrararna av planerade fredssamtal i Genève, men gick med på att hålla överläggningar i Oslo i förra veckan. Men väl på plats i Norge vägrade tigrarnas ledare att träffa Sri Lankas regeringsdelegation.  

Norge verkar nu ha tappat lusten att fortsätta med sin medlingsroll, efter sex fruktlösa år.

Oroligheterna i Sri Lanka har krävt över 60 000 människoliv. 

Nils Horner, Shanghai
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".