Statsminister Göran Persson och Fredrik Reinfeldt stod i centrum.

Ohly angrep Persson i partiledardebatten

I den sista partiledardebatten i riksdagen före valet i höst överraskade vänsterledaren Lars Ohly med ett angrepp på socialdemokraterna om att sätta målet om låg inflation före fler jobb.

Ohly sa att det var en politik där socialdemokraterna och de borgerliga sitter i samma båt.

– Om vi bedriver ett framgångsrikt arbete för att bekämpa arbetslösheten, vilket vi just nu gör, då kommer riksbanken som ett brev på posten att höja räntan. Så möts den framgångsrika politiken för sysselsättning med en ränte- och penningpolitik som motverkar demokratins ambitioner att sätta människor i arbete. Det är ett system som är odemokratiskt och som dessutom har ett helt annat överskuggande mål än det som den socialdemokratiska partikongressen ställde upp, sa Lars Ohly.

Persson var uppretad
Så mycket lyckades inte ens moderatledaren reta upp statsminister Göran Persson. Göran Persson var högröd i ansiktet när han svarade Lars Ohly.

– Jag trodde att den här debatten var avklarad. Vad Lars Ohly står och säger är att lite inflation skulle inte skada. Det vet vi att den gör. Sverige när vi inte kunde hantera inflationsutvecklingen var en dyster historia, sa Göran Persson.

Den sista partiledardebatten inför höstens val innehöll i övrigt inga nyheter. Det var de båda statministerkandidaterna som stod i centrum och också satte dagordningen, sa Göran Persson.

Besked om fler jobb
Fredrik Reinfeldt försökte, utan resultat, att få besked av Persson hur socialdemokraterna vill skapa fler jobb.

Göran Persson svarade med att angripa de borgerliga partierna och få Reinfeldt att förklara varför de vill sänka ersättningen i a-kassa och förtidspension, men fick inte heller där några svar. 

Det var några få gånger det hettade till i debatten, som när moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa att jakten på bidragsfuskare var något som socialdemokraterna hade börjat med.

”Sveriges fräckaste politiker”
Det fick vänsterns Lars Ohly att hetta till.

– Fredrik Reinfeldt är kanske den fräckaste politikern som funnits i Sverige. Så fort han får kritik backar han. Sedan gör han om kritiken till en kritik mot sina motståndare. Till exempel som i en replik till statsministern tidigare så kritiserade Reinfeldt till min stora förvåning jakten på sjuka och arbetslösa. Skapandet av låglönejobb som han talade föraktfullt om och menade att det var socialdemokraterna eller den nuvarande majoriteten som var ansvarig för det, sa Lars Ohly.

Men Fredrik Reinfeldt behöll lugnet.

– Herr talman, jag har insett att det finns någon slags monsteridé som jag ska uppfylla i svensk politik. När jag inte gör det är de här vänsterpolitikerna väldigt upprörda. ”Du uppfyller inte din roll, du ska vara äcklig och dum, kan du inte skärpa till dig lite”, sa Fredrik Reinfeldt. 

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".