Nya bevis för massakrer i Darfur

Den internationella brottmålsdomstolen i Haag har nu dokumenterat vittnesmål och bevis för att massakrer har ägt rum i Darfur, i västra Sudan. Trots att världen och FN länge varit medvetna om allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, så blir domstolens dokument nu en databas över olika brott.

Masslakt av människor, organiserade våldtäkter och en folkfördrivning har ägt rum i Darfur, konstaterar Internationella Brottsmålsdomstolen.

Det kan tyckas som att slå in öppna dörrar, att återigen tala om för FN vad ett otal andra vittnen och undersökare kommit fram till, och vad hela världen redan känner till.

Fler än 200 000 döda och närmare tre miljoner på flykt, som nu trängs i flyktingläger.

Första steget i rättsprocess
Men åklagarens dokument, som är grundat på vittnesmål från offer på flykt eller i exil, kan ändå bli första steget i en rättsprocess mot allvarliga förbrytare.

Domstolen i Haag har redan givit FN en hemlig lista över ett femtiotal personer inom Sudans regering, arme, den arabiska milisen och bland rebellerna, som alla är misstänkta för grova övergrepp och brott mot mänskligheten.

Men Sudans regering har vägrat att godkänna listan, och sagt sig vara kapabel att själv pröva krigsförbrytare.

Men hittills har Sudan bara prövat ett 30-tal personer där brotten varit olaga vapeninnehav, rån eller andra mindre brott och inte rört de verkliga förbrytarna.

Inte välkomna i Sudan
Så länge Sudan bedriver sina processer så har inte Haag-domstolen varit välkommen i Sudan. Därför har alla undersökningar fått göras utomlands.

Nu anser sig domstolen ha så mycket bevis, att den i så fall kan utfärda order om gripanden, av grova krigsförbrytare och också underkänna Sudans egna utredningar.

Detta måste nu FN:s säkerhetsråd ta ställning till. En av anledningarna till att Sudan inte vill ha FN-trupper för att övervaka ett fredsavtal som inte följs av någon part, är just att FN då troligen får ett så starkt mandat, att FN kan gripa de utpekade av Brottsmålsdomstolen i Haag, och ställa dem inför rätta.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".