Nästan hundraårig industriepok i graven

Torsdagen var den allra sista dagen på jobbet för de drygt 700 varslade däckarbetarna på Continentals fabrik i Gislaved. Vid en ceremoni på fredagsmorgonen tillverkas det allra sista däcket och en nästan hundraårig industriepok går då i graven.
Men det var få av de anställda som verkligen arbetade idag. Många fikade I fabrikens cafeteria satt Peter Bogren och Peter Gunnarsson: – Vi bara väntar på att få lämna in de här grejerna och få betygen, säger de. I morgon är det avslutningsceremoni, kommer ni vara här då? – De kan vara här själva då tyskarna, säger de. Det gick nästan att ta på de anställdas bitterhet idag. Det var få som jobbade, de flesta stod och pratade i små grupper eller satt med en kopp kaffe i fiket. Anlitade vaktbolag för att hålla ordning I mars anlitade företagsledningen ett vaktbolag för att hålla ordning i fabriken. Och journalisterna var portförbjudna på Gislaveds sista dag. Vd Lothar Salokat gick omkring i receptionen och kontrollerade att ingen kunde komma in och prata med de anställda. Kommunalråd förnekar kris Det är drygt 700 jobb som försvinner i Gislaved och en epok går i graven. Det har tillverkats däck i Gislaved sen 1905. Men trots att kommunens största privata arbetsgivare nu slår igen så vill det socialdemokratiska kommunalrådet, Agne Salin, inte tala om kris för kommunen. Han pekar i stället på att Gislaved strax före Continetals varsel bara hade 1,5 procents arbetslöshet: – Det finns en framtidstro i kommunen och vi hoppas kunna hjälpa de arbetslösa, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".