Kolmårdens delfinarium anmäls

Delfinshowen har anmälts till Jordbruksverket vilket lett till att miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping nu utreder om Kolmården bryter mot djurskyddslagen. Kolmårdens djurpark tillbakavisar den kritik som riktats mot årets delfinshow om att hög musik och ljuseffekter skulle vara skadligt för delfinerna.
Anmälaren hävdar att Kolmårdens delfinarium bryter mot djurskyddslagen och nu utreder Miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping misstankarna mot djurparken. Det är ett ljusspel från olikfärgade lampor, ett vattendraperi som forsar ner i bassängen och musik som ljuder ur högtalare som upprör anmälaren. Anmälan till Jordbruksverket har lett till att Miljö- och hälsokontoret i Norrköping mätt ljud och bullernivå under föreställningen. Miljöinspektör Douglas Bold säger till Sveriges Radio Östergötland att bullernivån hamnar under Socialstyrelsens normer för bullernivå men att man vill vänta med att uttala sig om djurparken bryter mot djurskyddslagen till dess utredningen är klar i nästa vecka. Susanne Adolfsson, är delfintränare sedan 20 år och föreståndare för delfinariet i Kolmårdens djurpark och hon tror inte att den negativa kritiken mot delfinshowen påverkar kommande föreställningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".