Idrotten skärper kontrollen mot människosmuggling

Svenska friidrottsförbundet kommer nu att undersöka vad man kan göra för att stoppa människosmuggling i samband med stora idrottsevenemang. Detta efter att det uppdagats att människosmugglare använder idrottsevenemang i Sverige för att smuggla in människor i landet, bland annat prostituerade.
– Vi får fundera på om vi på något sätt kan skärpa kontrollen. Men alldeles enkelt är det inte. Det är naturligtvis inte ett huvudansvar för idrottsrörelsen, utan det är i första han ett polisiärt ansvar. Men kan vi dra vårt strå till stacken ska vi naturligtvis göra det, säger Bengt Westerberg är ordförande i friidrottsförbundet: Idrottstävlingar chans till visum Stora idrottsevenemang har blivit ett sätt att smuggla in människor i Sverige. Genom att anmäla sig till idrottstävlingar blir det lättare att få visum till Sverige och komma in i landet, för att sedan hoppa av. Vid årets världscup i simning var det fyra kvinnor från Moldavien som inte kom till start. Ofta kvinnor från forna Sovjet Enligt polisen rör det sig i en del fall, där kvinnor inte kommer till tävlingarna, om människohandel med prostituerade. Det gäller främst kvinnor från forna Sovjetrepubliker, som Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Arrangörerna måste vara observanat Patrik Engström, kriminalinspektör på rikskriminalens underrättelsetjänst, menar att det är svårt för arrangörer att förhindra det här, men det gäller att arrangörerna är observanta på deltagare som aldrig kommer till start. Hur omfattande människosmugglingen är är svårt att säga, men en utredning polisen gjort tycer på att problemet är större än man tidigare trott. Regeringen kommer nu, enligt idrottsminister Ulrika Messing, att undersöka vad man kan göra för att förhindra människosmugglingen. – Vi ska sätta oss ned tillsammans med idrottsrörelsen och med de som efterlever de lagar som finns och se om det finns något kryphål som behöver åtgärdas. Och om det finns några kontakter med andra länder som behöver tas för att ha mer gemensamma regler, säger Ulrika Messing.
Patrik Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista