Brottsutredning om olyckan i Sydtyskland

Åklagarmyndigheten i Zürich i Schweiz har under torsdagen, vid sidan om haveriutredningen, inlett en brottsutredning med anledning av flygkatastrofen i måndags då 71 människor miste livet.
Med de vardagligt sakliga rubriceringarna vållande till annans död och störning av kollektivtrafik utreder en åklagare i Zürich nu om flygledningen gjort sig skyldig till brott. Frågetecken om schweiziska flygledarna Det är nu många frågetecken som pekar på de schweiziska flygledarna. Budskapet från Skyguide, företaget som sköter flygledningen i Schweiz har hittills varit att inga regelbrott har begåtts såvitt man kan se och att man avvaktar haveriutredningen innan man kan ge några konkreta svar. Undran om flygledningen I de tyskspråkiga länderna har under de senaste dagarna rader av flygexperter och piloter uttryckt sin förundran, milt sagt varför inte flygledningen i Zürich under de fem minuterna som den hade båda flygplanen på radarskärmen och visste att deras väg korsades varför den dröjde med att dirigera om planen till 50 sekunder innan de flög in i varandra och de har skakat på huvudet åt rutiner med avstängd krockvarning och bara en flygledare i tjänst. Varnade i juni Det har också framkommit att det schweiziska luftfartsverket så sent som den 26 juni varnade flygledningen om brister i säkerhetsutrustningen som kunde få ödesdigra följder. Den ensamma flygledaren som hade ansvaret för luftrummet vid tiden för olyckan är svårt chockad och står under läkarvård men kunde trots det höras av de tyska haveriutredarna i dag och senare under eftermiddagen kommer den tyska haveriutredningen att hålla en presskonferens där det kan komma nya uppgifter om vad piloterna och flygledaren egentligen sa till varandra eftersom en första analys av flygplanens svarta lådor kan vara klar.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".