Irak: Datorfynd slutet för al-Qaida i Irak

Den irakiska regeringen kom över viktiga dokument om terrornärverket al-Qaida i förra veckans attack mot terrorledaren al-Zarqawis tillhåll. Bland annat fanns informationen i en dator som hittades i det raserade hus där al-Zarqawis kropp återfanns.

– Nu har vi fått övertaget, sa den irakiske säkerhetsrådgivaren, Muwaffaq al-Rubayi på en presskonferens i Bagdad på torsdagen. I händerna höll han en bunt papper som han sa var utskrifter från en dator som har gett stor insyn i terrornätverket i Irak. 

– Det här är slutet för al-Qaida i Irak, sa al-Rubayi. 

Plan för kidnappningar
Dokumenten från datorn som hittades i Abu Musab al-Zarqawis gömställe förra veckan sägs till exempel innehålla en plan med kidnappningar och mord av amerikaner, och sedan plantera bevis med koppling till Iran.

Orsaken är att al-Qaida inte tror på att Iran och USA i verkligheten är fiender, eftersom USA har fått stöd av Iran i kriget i Irak, och även i Afghanistan.

Därför ville al-Qaida genom sina planerade mord och kidnappningar öka klyftan mellan de båda länderna.

Men dokumenten ska också beskriva hur terrornätverket är uppbyggt.  

Vapendepåer
Enligt den irakiske säkerhetsrådgivaren handlar det om detaljerad information om platser där al-Qaida finns och till exempel vapendepåer. 

Men om informationen från datorn faktiskt har någon stor betydelse för att kunna slå sönder al-Qaida i Irak, är osäkert.

För al-Qaida har en ny ledare i Irak. Han heter Abu Ayyub al-Masri, enligt den amerikanska militärledningen.

Ursprungligen ska han komma från Egypten och träffade Zarqawi i Afghanistan 2001. 

Sedan tre år finns al-Masri i Irak där han nu ska vara al-Qaidas nye ledare. 

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".