Bill Gates trappar ned för välgörenhet

Världens rikaste man slutar sitt jobb för att ägna sig åt välgörenhet på heltid. Bill Gates, grundare och ordförande för Microsoft, som ska trappa ned, för att om två år helt sluta med sitt dagliga jobb på bolaget.

Världens rikaste man, världens största geni, världens bästa affärsledare --ja, de svulstiga epiteten om Bill Gates är många. Och nu väntar kanske ännu ett: världens finaste man. 

Bill Gates var bara 20 år när han 1975 tillsammans med barndomskamraten Paul Allen grundade Microsoft.

Första genombrottet
Ett första genombrott för bolaget kom under tidigt 80-tal när IBM valde Microsofts programvara till sina PC-datorer. Men det stora genombrottet kom knappt tio år senare, med Windows, världens mest använda programvara.  

När Bill Gates nu slutar krävs det två personer för att ta över hans jobb. Den ena ersätter honom som forsknings- och utvecklingschef, den andra som chef för mjukvarudesignen. 

Kvar som ordförande
Först ska de båda gå brevid Gates, för att om två år vara redo att helt ta över. Gates kliver då ut från Seattlekontoret och lämnar sitt dagliga arbete på Microsoft, men han blir kvar på posten som ordförande för bolaget. 

Den 50-årige Bill Gates tänker knappast pensionera sig. Istället ska han ägna all sin tid åt den välgörenhets-organisation som han driver tillsammans med sin hustru.  

Mot sjukdomar
För med samma engagemang som han en gång grundade Microsoft, försöker han nu få bukt med aids, tbc och malaria i framför allt Afrika. 

Flera ekonomijournalister här i USA tror att Bill Gates i slutänden kommer att bli ihågkommen mer för sina filantropiska insatser än som grundare av Microsoft. 

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".