Myndigheter vill skärpa jakt på fildelare

Trots den senaste tidens minskade intresse från politikerna för att jaga fildelare på internet, föreslår nu Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten åtgärder för en effektivare jakt.

Att till exempel samla fallen hos ett fåtal åklagare och poliser, skulle ge betydligt bättre resultat säger utredaren, överåklagare Sven Erik Alhem.

– Om vi hade haft en organisation där man hade vetat att samtliga ärenden kommer att hamna i några få utvaldas händer, där specialkompetens hela tiden är garanterad och där erfarenhet av den här brottsutredningsverksamheten finns, då ökar förutsättningarna att få väl utförda utredningar, säger Sven Erik Alhem.

Samla arbetet
Effektiviteten i jakten på fildelare kan öka om arbetet samlas hos ett fåtal poliser och åklagare i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Dessa ska enligt förslaget få utbildning om upphovsrättslagen när det gäller till exempel film och musik.

Utredningen lämnades på torsdagen till regeringen och justitieminister Thomas Bodström. Han låter hälsa via sin pressekreterare att han inte för närvarande vill kommentera förslaget.

Ett år gammal lag
Den nuvarande lagen som förbjuder både att ladda ned och lägga ut upphovsrättsskyddat material på internet kom för ett år sedan.

På senare tid, efter polisens stora tillslag mot fildelarsajten The Pirate Bay, och den efterföljande diskussionen, har flera politiska partier svängt i frågan.

– I den politiska sfären är det naturligtvis en väldig turbulens, man har ju svängt 180 grader på olika håll och just nu vet man inte var vi kommer landa när det gäller kriminaliseringsfrågan.

– Skulle det bli avkriminaliserat, som många hävdar är det rätta, och avgiftsbelagt istället, då kommer det självklart medföra att åklagarna rättar sig efter den lagstiftningen, säger överåklagare Sven Erik Alhem.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".