Slovakiskt val tros leda till maktskifte

Slovakien går på lördagen till parlamentsval. Efter två mandatperioder med borgerligt styre talar mycket för en maktväxling i landet som gjort sig känt som ett ekonomiskt experimentlaboratorium.

På 90-talet drev Slovakiens politiska ledning under Vladimir Meciar en nationalistisk politik så frånstötande att landet var nära att totalt isoleras från internationellt samarbete.  

Regeringen prisades
Sedan blev det skarp kursändring, medlemskap i EU och Nato, Europas lägsta skatter och ett företagsklimat som fick utländska investerare att flockas.

Slovakien blev också världens största bilproducent räknat per invånare. 

Mikulas Dzurindas center-högerregering prisades. Den fick vid förra valet ett nytt förtroende av väljarna. Dzurinda är den premiärminister i hela Centraleuropa som suttit längst.  

Pendeln svänger
Trots blomstrande ekonomi är den anspråkslöse Dzurinda nu inte särskilt omtyckt för sin hårda reformpolitik. Inte ens det faktum att han tar ut Europas lägsta lön som regeringschef tycks imponera. 

Framgångssagan Slovakien håller på att ta slut och pendeln ser ut att svänga ordentligt. Många slovaker har aldrig fått känna av fördelarna med den nyliberala politiken.  

Tror på vänsterpartiet
Därför talar prognoserna för att vänsterpartiet Smer med partiledaren Robert Fico tillsammans med två nationalistiska partier tar över regeringsmakten.  

En av partiledarna är Vladimir Meciar, mannen som drev Slovakien till diplomatisk isolering.                    

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".