Skolverket förutspår läraröverskott

För en månad sedan överraskade Högskoleverket med en rapport som talade om att det håller på att bli ett överskott på lärare för gymnasiet och grundskolans senare år. På fredagen kom Skolverkets prognos om framtidens behov av lärare och den säger ungefär samma sak. Men prognosen är osäker.

För några år sedan talades allmänt om lärarbrist och antalet outbildade lärare i skolorna ökade.

Idag kan man säga att skillnaderna är stora mellan olika delar och regioner av landet. På en del håll råder brist på lärare. På andra går utbildade lärare arbetslösa. Skillnaderna är också mycket stora mellan olika kategorier av lärare.

Brist på förskollärare
Både Högskoleverkets tidigare prognos och dagens från Skolverket är tydliga med att bristen troligen kommer att öka när det gäller yrkeslärare och förskollärare.

När det gäller lärare för grundskolans senare år och gymnasielärare bedömde Högskoleverket att det utbildas tusentals för många varje år.

Skolverket är betydligt mer försiktigt i sin slutsats, men landar ändå på en liknande bedömning och säger att ”det på sikt är risk för ett stort överskott.”

Förra året examinerades 500 fler senarelärare inom allmänna ämnen jämfört med verkets bedömning av behovet.

Osäkra faktorer
Men Skolverket påpekar samtidigt att det finns många osäkra faktorer. Det vet till exempel inte vilka inriktningar dagens och morgondagens lärarstudenter kommer att välja. Om senarelärare till slut väljer att undervisa elever i yngre åldrar minskar överskottet.

Om lärarstudenter som siktar på att bli gymnasielärare inriktar sig på allmänna ämnen istället för att bli de yrkeslärare som efterfrågas ökar läraröverskottet.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".