Insideråtal mot dansk bankledning

Den tidigare ledningen för danska Midtbank kommer att åtalas för insideraffärer. Affärerna gjordes i samband med svenska Handelsbankens övertagande av Midtbank förra våren.
Det är Midtbanks tidigare chef, den förre styrelseordföranden och den nuvarande bankchefen som åtalas. De låg bakom att banken ett par månader före Handelsbankens övertagande köpte tillbaka 100.000 egna aktier från en finanskoncern - aktier som sedan ökade kraftigt i värde när Handelsbankens bud blev känt. Handelsbanken lade ett bud som låg långt över dagskursen på Midtbanks aktier, och i ett slag steg värdet på aktieposten från 33 till 50 miljoner danska kronor. Och enligt den danska ekopolisen var de tre i bankledningen medvetna om att ett bud från Handelsbanken var på gång när affären gjordes i februari förra året - förklaringen stämmer inte att det svenska budet kom som en blixt från klar himmel. Om de tre fälls för grovt insiderbrott riskerar de upp till fyra års fängelse. Dessutom kommer åtal att väckas i tre andra fall där privatpersoner och företag tjänat stora pengar på att köpa Midtbankaktier före det svenska övertagandet - men vilka personer det rör sig om i det fallet vill åklagaren i målet, statsadvokaten Henning Thiesen, inte säga. Däremot säger han till Ritzaus nyhetsbyrå att fler affärer undersöks, och det kan leda till ännu fler åtal. Hans Zillén, Köpenhamn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista