Petersson.

Skandiachefer åtalas för skattebrott

De före detta Skandiadirektörerna Lars-Eric Petersson och Ulf Spång har åtalats för grova skattebrott. Båda har i sina deklarationer, enligt åtalet, låtit bli att ta upp inkomster från Skandia.

Enligt åtalet har Lars-Eric Petersson i sina deklarationer för år 2000 och 2001 låtit bli att ta upp inkomster från Skandia med 24,5 miljoner kronor för 1999 och 7,5 miljoner kronor för 2000.

Beloppen har Petersson tillgodogjort sig genom att de överförts från Global Umbrella Trust, knutet till Skandia, till Peterssons konto i stiftelsen Pespi med säte i Liechtenstein.

Ulf Spång har på samma sätt låt bli att ta upp inkomster från Skandia i sina deklarationer för åren 2000 och 2001.

För inkomståret 1999 är beloppet 18,2 miljoner kronor och för inkomståret 2000 är det 2,5 miljoner kronor för Ulf Spång.

Även Spång har tillgodogjort sig pengarna genom att de förts över från Global Umbrella Trust till Spångs konto i stiftelsen Pespi.

Bedöms som grovt
Båda åtalen gäller grovt skattebrott, eftersom det handlar om mycket betydande belopp och brotten har varit av synnerligen farlig art, som det heter i stämningsansökan inlämnad till tingsrätten.

En tredje Skandiadirektör, Bo Ingermarson, frias från misstankarna om grovt skattebrott.

I det fallet anser sig åklagaren inte kunna bevisa att Ingemarson haft något uppsåt.

Åklagaren skriver att ” han kan inte bevisa att Ingemarsson har insett att den överföring han gjort på liknande sätt som de två andra, har medfört skyldighet att deklarera beloppet på 18,2 miljoner som inkomst från Skandia”.

Trolöshetsanklagelser läggs ner
Christer van der Kwast har också beslutat att lägga ned förundersökningen om grov trolöshet mot huvudman mot både Petersson och Spång.

Det beror på att åklagaren inte kunnat visa att Petersson och Spång tillgodogjort sig sammanlagt 52,8 miljoner kronor i en slags extratilldelning genom missbruk av sina förtroendeställningar i Skandia.

Bo Ingemarson har aldrig varit misstänkt för trolöshet mot huvudman, enligt åklagaren.

Christer van der Kwast har en fällande dom i tingsrätten mot Lars-Eric Petersson för grov trolöshet mot huvudman, där Petersson riskerar två års fängelse.

Nu kan det bli fängelse även för skattebrotten.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".