EU-nej till gränsvärde för akrylamid i mat

EU-kommissionens livsmedelsvetenskapliga kommitté föreslår att man inte sätter ett gränsvärde för akrylamid i mat. Det framkom vid kommitténs möte i Bryssel i veckan, enligt uppgifter till Ekot. Istället föreslår gruppen att man genom egenkontroll låter livsmedelsindustrin arbeta med att sänka halterna av akrylamid i maten.
Experterna i kommittén anser att man vet för lite om hur farligt akrylamid egentligen är för den enskilde konsumenten som äter den stekta och friterade maten. De undersökningar som hittills gjorts är baserad på djurförsök och det är inte alls säkert att akrylamiden tas upp och verkar likadant hos människor. För att kunna sätta ett gränsvärde i framtiden krävs alltså mycket mera forskning. Men kommittén menar också att ett gränsvärde kanske inte är det säkraste för konsumenten i alla fall, eftersom de är så svåra att kontrollera från myndigheternas sida. Istället föreslår man att livsmedelsproducenterna själva ska se till att hålla nere halterna av akrylamid. Man vet att samma sorts mat, till exempel pommes frites, kan innehålla mycket olika mängder av det cancerframkallande ämnet. Halten akrylamid beror alltså till stor del på hur maten har tillagats. Om livsmedelstillverkarna väljer det tilllagningssätt som ger lägsta möjliga halt av akrylamid och om myndigheterna sedan kontrollerar producenterna så får man ned halten så mycket som möjligt, i väntan på ett eventuellt framtida gränsvärde, menar kommittén. Sådan här egenkontoll av farliga ämnen och bakterier sker redan idag på flera områden, till exempel kontrolleras förekomsten av salmonella på det sättet.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".