Skon i moskén bar på sprängmedlet

För första gången har en sprängladdning i skor använts i Irak. Det var när en självmordsbombare utlöste sin laddning inne i en shiitisk moské i Bagdad i samband med fredagsbönen. Minst tio personer har dödats och 25 skadats.

Att ha skor på sig inne i en moské under bön, är förbjudet enligt Islam.

Därför skapade mannen som vägrade ta av sig sina skor, viss uppmärksamhet när han gick runt med skor, bland alla besökare som var barfota.

När till sist säkerhetsvakterna närmade sig mannen, exploderade sprängladdningen.

Det är ett nytt raffinerat sätt för självmordsbombare att inte bli upptäckta vid säkerhetskontroller, som är inriktade på kläder, väskor och om någonting tejpats fast på kroppen, men inte skorna.

Det här attentatet är förutom det första med skor inblandade, också det första dådet sedan amerikanska och irakiska styrkor inledde en offensiv mot det som sägs vara terrorister, i onsdags den här veckan.

I Bagdad patrullerar nu 50 000 soldater på gatorna, som ska vara en del av den irakiska regeringens säkerhetsplan.

En plan som fick ny fart sen al-Qaida-ledaren i Irak, Abu Musab al-Zarqawis dödades i ett amerikanskt luftangrepp förra veckan.

Det massiva säkerhetspådraget lyckades ändå inte stoppa självmordsattentatet mot moskén i norra Bagdad, där själva laddningen undgick säkerhetskontrollen.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".