Lövdén.

Motstridiga uppgifter om Lövdéns trea

Det kommer nu nya uppgifter om hur länge förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén har bott i den trerumslägenhet som han anmält intresse för att köpa. Det visar sig nu att Lövdén övertog lägenheten för bara några år sedan.

Lars-Erik Lövdén har tidigare haft några olika mindre hyreslägenheter hos samma fastighetsägare, stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Flyttade dit betydligt senare
Han fick sin första hyreslägenhet hos stiftelsen i mitten på 80-talet. Men till huset på Runebergsgatan flyttade han betydligt senare, säger Ingela Thalén, som är ordförande i den stiftelse som äger huset.

– I just den här fastigheten hade han flyttat in 1993. Före det bodde han i en annan fastighet sedan 1984. Att jag kan vara exakt är för att jag förstått att det kan vara viktigt att kolla det, säger hon.

När fick han trerummaren?

– Så noga har jag inte kontrollerat, men det är runt 2002 till 2003. Det var precis i skarven när jag blev ordförande. Det var uppgjort tidigare, antar jag, säger Thalén.

Men till SR Halland sade Lars-Erik Lövdén, som nu är landshövding i Halland, på torsdagen så här.

– Jag har haft lägenheten i Stockholm i 20 år. Jag har fått samma erbjudande som övriga hyresgäster, och jag har valt att behålla den lägenheten vid sidan av den tillfälliga tjänstebostaden här i Halmstad, sade Lars-Erik Lövdén.

Diskussion om ombildning
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har tänkt sälja huset, eftersom det inte ger den avkastning som stiftelsen behöver för att främja forskning så som ändamålet säger, uppger Thalén.

Hyresgästerna i huset började redan 1999 diskutera att bilda bostadsrättsförening, för att därmed få förtur till ett eventuellt köp om huset skulle säljas.

Sedan dess har Lars-Erik Lövdén alltså bytt sin etta till en trea i samma hus, vilket ger honom möjlighet till en större förtjänst om han skulle vilja sälja, eftersom hyresgästerna vid en omvandling till bostadsrätt kan köpa till förmånligt pris.

Lars-Erik Lövdén fick ge 1,7 miljoner kronor för trean, ungefär halva marknadsvärdet.

Bland de första som anmälde intresse
Från början var Lars-Erik Lövdén inte aktiv i ombildningsprocessen, men han var enligt uppgift informerad om planerna.

Han gjorde en intresseanmälan i mars 2006 om att köpa loss sin lägenhet, som en av de första av hyresgästerna. En uppgörelse mellan Stiftelsen och bostadsrättsföreningen blev klar häromdagen.

Ekot har sökt Lars Erik Lövdén för kommentarer till de senaste uppgifterna, men inte nått honom, han uppges ha semester.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".