S-riksdagskandidater toppar löneligan

Uppdaterad 16:06
Bland de kandidater som ställer upp i riksdagsvalet i höst är det socialdemokraterna som har högst inkomster, trots partiets bakgrund som arbetarparti. Låginkomsttagarna är sällsynta inom socialdemokraterna. Det visar en undersökning av alla kandidaterna i riksdags- och kommunvalen, som Statistiska centralbyrån gjort för Sveriges Radio.

Förvärvsinkomster:

Förmögenhet:

– Det är ett problem för socialdemokratin så till vida att man under lång tid varit ett parti för de svaga i samhället, säger Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap.

Nästan fyra av tio socialdemokrater som ställer upp i riksdagsvalet tjänar mer än 400 000 kronor om året.

Gått om moderaterna
Det innebär att socialdemokraterna i dag är det riksdagsparti som har den högsta andelen kandidater med höga inkomster. Partiet har nu gått om moderaterna i löneligan.

400 000 kronor om året motsvarar drygt 33 000 kronor i månaden. Bland svenska folket är det enligt Statistiska centralbyrån knappt en av tio som tjänar över den gränsen, långt färre än inom socialdemokraterna.

Få låginkomsttagare
Inget annat parti har heller så ont om låginkomsttagare bland sina kandidater som socialdemokraterna.

17 procent av socialdemokraternas kandidater i riksdagsvalet, knappt två av tio, tjänar upp till 200 000 kronor om året. Bland väljarna är den sortens löner långt vanligare, särskilt bland de deltidsanställda.

Även i valet till kommunfullmäktige runt om i landet är låginkomsttagarna få inom socialdemokraterna. Inget annat parti har så liten andel kandidater som tjänar under 200 000 kronor om året.

Moderaterna toppar i kommunerna
När det gäller de högsta inkomsterna, över 400 000 om året, skiljer sig kommunvalet från riksdagsvalet. I kommunerna är det istället moderaterna som toppar löneligan.

Redan i förra valet 2002 hade socialdemokraterna ont om låginkomsttagare på sina listor. När Ekot kunde visa det sa den dåvarande partisekreteraren Lars Stjernqvist besvärat att detta måste partiet ändra.

– Jag tycker att det är ett bekymmer. Även om det är så att alla som stod på våra listor ska företräda samma politik. Det är viktigt att de kandidater vi har och de politiska församlingarna speglar mångfalden i samhället, sa Lars Stjernqvist år 2002.

Men det blev inte fler låginkomsttagare till det här valet. Det blev färre.

Politiska proffs
En del av förklaringen till att så många av socialdemokraterna i riksdagsvalet har höga löner är att partiet har fler kandidater som redan sitter i riksdagen på sina listor.

I kommunerna har många socialdemokrater betalt för att syssla med politik.

– Vi har många så kallade proffspolitiker inom socialdemokratin. Med det menar jag sådana som har politiken som sin försörjning och födkrok i en eller annan mening. Man är ombudsman, politisk sekreterare eller förtroendevald själv, säger Tommy Möller

På ett dagis i Stockholm jobbar köksbiträdet Monica Calderon. Hon brukar själv rösta på socialdemokraterna och tycker att resultatet är dystert.

– Jag undrar hur de kan representera oss låginkomsttagare och om det vet hur det är att leva med det minimala när man har betalat hyran och elen, med de 2 000 som blir över till maten, säger Monica Calderon i Stockholm.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se


Mer om undersökningen:
sverigesradio.se/valet