Räcker pengarna till?

Få svenskar gör upp semesterbudget

Nu är det många som planerar för semestern, men rent ekonomiskt brukar semestern för de allra flesta bli en dyr affär. Det visar en undersökning om hushållens semesterplaner som Temo gjort på uppdrag av banken Nordea.

Men det finns de som har kontroll över semesterkassan. En av dem är Ida Eliasson från Arvidsjaur, som Ekonomiekot träffade tidigare på fredagen utanför en resebutik i centrala Stockholm.

– Det blir nog inga problem, jag har jobbat lite grann och jag kommer jobba i sommar också, så man får pengar hela tiden och då kommer det gå ihop, säger hon.
Sitter du och räknar ihop allt eller hur gör du?

– Ofta har jag allt ganska planerat, vad jag ska göra, och då börjar man räkna på hur stora utgifter det kommer bli. Då sparar man, och ser till att man har så mycket pengar som man räknat med att använda, säger Ida Eliasson.

Men de flesta har ingen särskild semesterbudget. En av dem är Jonas Holmström från Umeå, och han ska på bilsemester i år.

– De få gånger vi åker på semester, då tycker vi att vi är värda det, säger han.
Men brukar det komma surt efter då?
– Ja det är klart, då kan det vara lite tomt på frugans konto någon månad, säger Jonas Holmström.

Så här mitt i juni har de flesta planeringen inför semestern klar, men så mycket som vart tredje hushåll ännu inga bestämda semesterplaner. Det visar en undersökning som Temo gjort på uppdrag av banken Nordea.

Att semestra i Sverige är det vanligaste, därefter kommer semester någon annanstans i Europa.

Få gör upp budget
Det är mycket pengar svenskarna sätter sprätt på under semestern, sammanlagt 45 miljarder kronor. Trots det är det få som gör upp en budget för hur pengarna ska räcka till.

Även de få som gör upp en budget, åtta procent av hushållen, överraskas av kostnader de inte räknat med, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Jag tror man inte tänker på att det kanske kostar mer att visats på själva resmålet, utan man fokuserar på kostnaden för själva resan.
– Man tänker inte på att det blir restaurangbesök, glassar och andra utflykter och nöjen när man väl är på plats, och det kostar mer än man kanske hade planerat, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".